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大学・研究所にある論文を検索できる 「十勝におけるクラフトビール向け二条大麦生産の現況」の論文概要。リケラボ論文検索は、全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索できる論文検索サービスです。

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書き出し

十勝におけるクラフトビール向け二条大麦生産の現況

窪田 さと子 古山 由実佳 耕野 拓一 帯広畜産大学

2021.01.27

概要

2012年頃からクラフトビールは再び注目を集めるようになってきているが、主原料である二条大麦は、その多くを輸入しているため国内における原料生産段階の議論が不十分である。本研究では、十勝産ビール用二条大麦を使用しているローカルブランドのクラフトビールに焦点を当て、二条大麦の生産と取引状況を整理することにより現状の把握と今後の展望を議論することを目的とした。S生産グループおよびT生産グループ、さらにそれぞれのグループと取引しているN社およびO社への対面調査の結果、二条大麦の生産は秋まき小麦の作業時期と重ならないこと、機械の兼用が可能なことから利点がある一方で、採種農家では大手ビール会社との契約栽培が主流となっており、一般の生産農家が種子を安定的に確保することは困難であることが明らかとなった。また、最適な栽培技術が一般化されていないことから、収量確保や発芽率の維持に影響が出ていることが指摘された。これらの課題に対しては、生産グループとしての機能を高め、公的機関や他地域の生産農家と連携を図ることが求められる。さらに、原料生産地に精麦施設がないことで、クラフトビール製造費用が増大し、結果的に二条大麦の取引価格が低設定にならざるを得ないことが推察された。精麦施設の建設は、ビールの付加価値の向上につながり、費用低減や差別化されたクラフトビールの魅力によって、作付けの需要も喚起されると考える。
Craft beer production in Japan has gained renewed attention since 2012. One of the main raw materials is tworowed barley; however, most of it is imported. Therefore, there has not been much discussion on production of tworowed barley in Japan. The purpose of this study was to discuss the present and future situations concerning production and trade of two-rowed barley in the Tokachi region of Hokkaido, Japan, focusing on local brands of craft beer. Face-to-face surveys were conducted with one farmer in each of the two contract farming production groups (S and T), as well as two companies (N and O) that contracted with them, respectively. We found that barley production would not overlap the work period for winter wheat, and it allows for combined use of farming equipment. However, farmers in this study who want to grow two-rowed barley for craft beer companies had difficulty getting seeds, because most seed farmers had contracts with major brewers. Additionally, because optimum production techniques were not standardized for S and T group farmers, yield and germination rate were adversely affected. These factors necessitate functional improvement of production groups,
as well as cooperation with public institutions (agricultural cooperatives and research organizations) and production farmers of other areas. Moreover, without a barley processing facility in the Tokachi area, processing costs are high, thereby forcing O company to pay a low trading price to T group. Construction of a local barley facility will decrease processing costs and increase the value of craft beer, and demand for more farm acreage for craft beer makers will be stimulated.

参考文献

持っているといえる。したがって、上記課題を解決する

ことで持続的な生産につながっていく可能性を持つ。

種子の入手や栽培技術の確立のためには、生産農家だ

飯塚遼・太田慧・池田真利子・小池拓矢・磯野巧・杉本興運.

けが取り組むには限界がある。大手ビール会社と契約し

2017. 東京大都市圏におけるクラフトビールイベン

ている農家は、他のビール会社や農業試験場などの公的

トの展開と若者観光. 地理空間 10(3):140-148

機関と協力して二条大麦生産の改善に努めている。した 15 河上康洋・永木正和・納口るり子. 2001. 地域活性化施

策における地ビール事業の位置付けと課題. 農業経

がって、S生産グループやT生産グループにおいても、グ

12

窪田さと子・古山由実佳・耕野拓一

営研究 39(1):87-90

科学会誌 26(1):29-35

北原操一. 1981. 醸造用二条大麦をめぐる諸問題‐その

柳沢貴司. 2013. 大麦育種の現状と今後の方向性につい

1社会的諸問題とその対応‐. 農業技術 368:367-

て. 農業および園芸 885:507-512

369

Abstract

黄金井康巳. 2012. 地ビール業界の現況と展望. 日本醸

造協会誌 1071:11-18

Craft beer production in Japan has gained renewed

黄金井康巳. 2018. 地ビールの将来展望. 日本醸造協会

attention since 2012. One of the main raw materials is two-

誌 1134:202-211

国税庁課税部酒税課. 2020. 酒のしおり. 1-152

rowed barley; however, most of it is imported. Therefore,

鴻巣正. 2003. ビール麦の契約取引の意義と展開‐主体

there has not been much discussion on production of two-

間の調整と合意形成‐. 調査と情報11月号 205:10-

rowed barley in Japan. The purpose of this study was

16

to discuss the present and future situations concerning

production and trade of two-rowed barley in the Tokachi

水川侑. 2018. 地ビール業発展小史とその現況. 専修大

region of Hokkaido, Japan, focusing on local brands of craft

学社会科学研究月報 658:1-36

beer. Face-to-face surveys were conducted with one farmer

農林水産省. 2019a. 麦をめぐる事情について(大麦・

in each of the two contract farming production groups (S

はだか麦). 1-7

農 林 水 産 省. 2019b. 経 営 所 得 安 定 対 策 等 の 概 要

and T), as well as two companies (N and O) that contracted

https://www.maff.go.jp/j/kobetu_ninaite/keiei/

with them, respectively. We found that barley production

pdf/attach/pdf/pamph-2.pdf, 2020年4月21日参照

would not overlap the work period for winter wheat, and it

農林水産政策研究所. 2009. 2.大麦・はだか麦の需要

allows for combined use of farming equipment. However,

構造と国内産需要の変化を踏まえた国内産大麦・

farmers in this study who want to grow two-rowed barley for

はだか麦の需要拡大について, 麦類でみた消費者・

craft beer companies had difficulty getting seeds, because

実需者ニーズに対応した我が国の食料供給構造の分

most seed farmers had contracts with major brewers.

析. 食料フロープロジェクト研究資料 1:13-20

Additionally, because optimum production techniques

佐藤和広・成田秀雄・越智弘明・吉良賢二・森村克美.

were not standardized for S and T group farmers, yield and

1990. 二条大麦新品種「りょうふう」の育成につい

germination rate were adversely affected. These factors

て. 北海道立農業試験場集報 60:31-43

necessitate functional improvement of production groups,

関竜也・大坂谷吉行. 2001. 北海道における地ビールと

as well as cooperation with public institutions (agricultural

都市の活性化に関する考察‐地ビール会社に対する

cooperatives and research organizations) and production

アンケート調査結果を中心として‐. 日本建築学会

farmers of other areas. Moreover, without a barley processing

技術報告集 13:217-222

facility in the Tokachi area, processing costs are high,

清水愛友実・氏家清和. 2015. 国内酒類市場におけるク

thereby forcing O company to pay a low trading price to T

ラフトビールの特徴‐スキャナパネルデータによる

group. Construction of a local barley facility will decrease

市場での位置づけならびに購入者属性の分析‐. 農

processing costs and increase the value of craft beer, and

業経済研究 87(3):291-296

demand for more farm acreage for craft beer makers will be

stimulated.

徳田宏晴・佐藤壮・中沢守・中西載慶. 2000. 日本にお

ける地ビール会社の現状と意識調査. 日本食品保蔵

13

十勝におけるクラフトビール向け二条大麦生産の現況

Keywords: barley processing, local brand, material

production, seed distribution, transaction price

14

...

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