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大学・研究所にある論文を検索できる 「低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討」の論文概要。リケラボ論文検索は、全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索できる論文検索サービスです。

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書き出し

低温要求量の少ないモモ品種 ‘KU-PP1’ および ‘KU-PP2’ の収穫適期の検討

戸梶 裕太 片岡 郁雄 別府 賢治 香川大学

2021.02.28

概要

香川大学で近年育成された低温要求量が少ないモモ品種‘KU-PP1’および‘KU-PP2’について,流通のための適切な収穫時期を検討した.果実が十分なサイズに達してから,果皮色と果肉硬度の異なる4つの時期(ステージⅠ:淡緑色・硬い,ステージⅡ:淡黄色・硬い,ステージⅢ:着色・硬い,ステージⅣ:着色・軟化)に果実を収穫して,追熟させた.‘KU-PP1’では,ステージⅠに収穫した果実で追熟に6日,ステージⅡ,Ⅲで2日を要した.これらの追熟後の果実の食味はいずれも樹上完熟果実(ステージⅣ)とほぼ同等であった.‘KU-PP2’ではステージⅠ,Ⅱに収穫した果実で追熟に4日,ステージⅢで2日を要した.これらの追熟後の食味はステージⅠでは酸味がかなり強かったが,ステージⅡ,Ⅲでは樹上完熟果実とほぼ同等であった.これらのことから,‘KU-PP1’ではステージⅠ~Ⅲ,‘KU-PP2’ではステージⅡ~Ⅲでの収穫が流通に適していることが示された.流通に時間を要する場合は,‘KU-PP1’ではステージⅠ,‘KU-PP2’ではステージⅡの収穫がより適していると考えられた.
The appropriate time of harvesting for shipping fruit was determined in lower-chilling peach cultivars `KU-PP1'and `KU-PP2', bred at Kagawa University. After the fruit reached full size, they were harvested at the four developmental stages with different skin color and flesh firmness (stage I: pale green, hard; stage II: pale yellow, hard; stage III: pigmentation, hard; stage IV: pigmentation, soft) and then ripened. In `KU-PP1', fruit harvested at the stage I, II and III took 6, 2 and 2 days for ripening, respectively. The taste of their ripened fruit was almost same as that of the on-tree ripe fruit (stage IV). In `KU-PP2', fruit harvested at the stage I and II took 4 days for ripening, and that at the stage III did 2 days. The ripened fruit harvested at the stage I was too sour, but those at the stage II-III tasted as good as the on-tree ripe fruit (stage IV). These results suggested that harvesting at the stage I-III in `KU-PP1' and at the stage II-III in `KU-PP2' was proper for shipping fruit. For longer-term shipping, harvesting at the stage I in `KU-PP1' and at the stage II in `KU-PP2' seems to be more appropriate.