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Postharvest quality management of cut Ranunculus hybrid ‘Yukitemari’ flowers

深井 誠一 安河内 皆子 鳴海 貴子 香川大学

2022.02.28

概要

Postharvest quality management of cut ranunculus hybrid ‘Yuki‐Temari’ (YT) flowers was investigated. Cut YT flowers harvested at flowering stage of main flower bud from a greenhouse (60 to 70 cm in stem length)were pre‐treated with or without some chemicals including STS, CaCl₂ (0 to 2%), uniconazole and gibberellin, then cut to 40 cm before flower longevity test. Effects of sucrose (0 to 5%) in a vase solution on cut flower performance were also investigated. All cut flowers were kept under a light intensity of 20 µmol/m²/s provided by fluorescent lamps with a 16 h photoperiod at 24C with 65–85% RH for flower longevity evaluation. As with other ranunculus cultivars, the effect of STS on the flower longevity of cut YT flowers was not clear. The bent‐neck was the most serious problem in postharvest performance of YT. Sucrose in a vase solution produced larger flowers but increased number of bent‐neck flowers, resulting shorter flower longevity. The bent‐neck occurred mainly 1 to 2 cm below flower bud. Both uniconazole and gibberellin did not affect pedicel elongation. Drastic reduction of bent‐neck was achieved when the cut flowers were pretreated with 0.5 to 2% CaCl₂. When YT cut flowers were stored at 5°C for 7 days, the flower longevity was shorter than that of non‐stored cut flowers.
ラナンキュラス「雪てまり」(YT)の切り花の収穫後の品質管理について検討した。温室で主花芽が開花したステージに収穫されたYTの切り花(茎の長さ60〜70cm)を、STS、CaCl₂(0〜2%)、ウニコナゾール、ジベレリンなどの薬剤で前処理した後、40cmに切り揃えて品質保持試験を行った。また、いけ水に添加したスクロース(0〜5%)が切り花の性能に及ぼす影響についても調査した。すべての切り花は、蛍光灯を用いて20 µmol/m²/sの光強度および16時間の光周期、24°C、65–85% RHの条件で管理された検査室で、花の品質保持を評価した。他のラナンキュラス品種と同様に、STSがYTの切り花の花もちに与える影響は明らかではなかった。YT切り花の品質保持において、ベントネックが最も深刻な問題であった。スクロースをいけ水に添加すると、花径は大きくなるが、ベントネックの数が増え、切り花の寿命が短くなった。ベントネックは主に花から1〜2cm下のところで発生した。ウニコナゾールとジベレリンは、いずれも花柄の伸長に影響を与えなかった。切り花を0.5〜2%のCaCl₂で前処理すると、ベントネックが劇的に減少した。YTの切り花を5°Cで7日間保存した場合、花の寿命は保存していない切り花よりも短くなった。

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参考文献

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香川大学農学部学術報告 第74巻,2022

ラナンキュラス ‘雪てまり’ 切り花の品質保持

深井誠一・安河内皆子・鳴海貴子

和文要旨

ラナンキュラス「雪てまり」(YT)の切り花の収穫後の品質管理について検討した。温室で主花芽が開花したステー

ジに収穫されたYTの切り花(茎の長さ60~70cm)を,STS,CaCl2(0~2%),ウニコナゾール,ジベレリンなどの薬剤

で前処理した後,40cmに切り揃えて品質保持試験を行った。また,いけ水に添加したスクロース(0~5%)が切り花

の性能に及ぼす影響についても調査した。すべての切り花は,蛍光灯を用いて20 µmol/m /sの光強度および16時間の光

周期,24°C,65-85% RHの条件で管理された検査室で,花の品質保持を評価した。他のラナンキュラス品種と同様に,

STSがYTの切り花の花もちに与える影響は明らかではなかった。YT切り花の品質保持において,ベントネックが最も

深刻な問題であった。スクロースをいけ水に添加すると,花径は大きくなるが,ベントネックの数が増え,切り花の寿

命が短くなった。ベントネックは主に花から1~2cm下のところで発生した。ウニコナゾールとジベレリンは,いずれ

も花柄の伸長に影響を与えなかった。切り花を0.5~2%のCaCl2で前処理すると,ベントネックが劇的に減少した。YT

の切り花を5℃で7日間保存した場合,花の寿命は保存していない切り花よりも短くなった。

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