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書き出し

シーベリー果汁に搾汁残渣抽出液を添加すると 酸化剤による酸化を抑制する

坂田 理子 小嶋 道之 帯広畜産大学

2022.02.28

概要

シーベリー果汁のDPPHラジカル消去活性は、酸化剤を添加して30分後には酸化剤添加前の26.9±0.9%まで顕著に低下した。しかし、搾汁残渣である果皮&果肉抽出液に同様の条件で酸化剤を添加したときには酸化剤添加前の73.4±1.8%、種子抽出液に添加した場合には酸化剤添加前の88.8±2.0%、パルプ部抽出液に添加した場合には酸化剤添加前の58.5±2.3%で、それらの酸化の進行は、果汁のそれよりも遅いことが示された。
果汁の酸化剤による酸化を抑制する目的で、果汁に各残渣抽出液を添加して、DPPHラジカル消去活性の残存率に及ぼす影響を検討した。シーベリー果汁に種子抽出液を混合して両者の合計ポリフェノール濃度を2倍にしたところ、酸化剤添加30分後のDPPHラジカル消去活性残存率は84.4±3.3%、果皮&果肉抽出液を混合して両者の合計ポリフェノール濃度を2倍にしたときの残存率は76.6±1.5%、パルプ部抽出液を混合して両者の合計ポリフェノール濃度を2倍にしたときの残存率は72.2±1.1%、いずれにおいても果汁単独のときに比べて酸化が顕著に抑制された。さらに、果汁に添加する種子抽出液のポリフェノール濃度を2倍、3倍に増大して同様の酸化実験をおこなったところ、添加量に依存してDPPHラジカル消去活性の保持率が有意に増大した。一方、種子以外の残渣抽出液のポリフェノール濃度を2倍、3倍に増大しても、DPPHラジカル消去活性の保持率に有意な増大は認められなかった。これらの結果は、シーベリー果汁に3種類のいずれの残渣抽出液を添加しても酸化の抑制効果はみとめられるが、特に種子抽出液の添加は、果汁の酸化抑制に高い効果のあることを示している。
The DPPH radical scavenging activity of seaberry juice was significantly decreased to 26.9±0.9% of that before the addition of oxidant after 30 min of addition of oxidant. However, when the oxidant was added to the juice residue, peel and pulp extract, under the same conditions, their oxidation was 73.4±1.8% of that before the addition of the oxidant, 88.8±2.0% of that before the addition of the oxidant when it was added to the seed extract, and 58.5±2.3% of that before the addition of the oxidant when it was added to the pulp part extract. The progression of oxidation was shown to be slower than that of fruit juice.
In order to inhibit the oxidation of fruit juice by oxidants, the effect of adding each residue extract to the juice on the residual DPPH radical scavenging activity was investigated. When the seed extract was mixed with the seaberry juice and the total polyphenol concentration of both was doubled, the residual rate of DPPH radical scavenging activity after 30 minutes of addition of the oxidant was 84.4±3.3%. When the peel and pulp extract was mixed and the total polyphenol concentration of both was doubled, the residual rate was 76.6±1.5%. When the pulp extract was mixed with the pulp extract and the total polyphenol concentration of both was doubled, the residual rate was 72.2±1.1%. In all cases, oxidation was significantly suppressed compared to fruit juice alone. Furthermore, when the concentration of polyphenols in the seed extract added to the juice was increased two-fold or three-fold, the retention of DPPH radical scavenging activity was significantly increased depending on the amount added. On the other hand, there was no significant increase in the retention of DPPH radical scavenging activity when the concentration of polyphenols in the extract of residues other than seeds was increased two-fold or three-fold. These results indicate that the addition of any of the three residue extracts to the seaberry juice has an inhibitory effect on oxidation, but the addition of the seed extract in particular is highly effective in inhibiting the oxidation of the juice.

参考文献

して、それらの酸化剤添加実験をおこなったところ、種

子抽出液の添加ポリフェノール量を増やした試料は、酸

Bock W, Felkenheuer W, Dongowski G, Kroll J,

化剤を加えて 30 分後の DPPH ラジカル消去活性が、ポリ

Schveider C, Baars H, Sievert B. 1990.

フェノール濃度に依存して高い値を示た(表 6)

。すなわ

for enhanced processing of raw juice from sea

ち、種子抽出液は DPPH ラジカル消去活性の酸化を強力

buckthorn berries. GDR Patent DD 275 775 A3

に抑制し果汁に酸化剤を加えたときに抗酸化能を保持す

Bravo L. 1998. Polyphenols:Chemistry, dietary

ることが示された。しかし、果皮&果肉抽出液およびパ

sources metabolism, and nutritional

ルプ部抽出液のポリフェノール量を増やして果汁に加え

significance.Nutrition reviews.56(11):317-33

ても、酸化剤添加による DPPH ラジカル消去活性の残存

Eberhardt MV, Lee CY, Liu RH. 2000. Antioxidant

率にポリフェノール濃度による影響はほとんど認められ

activity of fresh apples. Nature 405:903-904

なかった。

Method

Harrison JE, and Beveridge HJT. 2002. Sea buckthorn

cv. Indian Summer:Fruit structure. Canadian

これまでに、果実における加工処理と抗酸化活性やポ

Journal Botany 80:399-409

リフェノール含量との関連について、いくつかの報告が

韓立坤 , Xiao-Jie Gong, 河野志穂 , 齋藤雅人 , 木村善

ある。大池ら(2012)は、白桃を湯煮(ブランチング)

行 , 奥田拓道.2005. ショウガの抗酸化作用につ

すると、ポリフェノールが湯に溶出することにより白桃

いて . 油化学 125:213-217

の抗酸化活性が有意に低下するが、ビタミン C にはほと

平井俊次,千裕美,近藤民恵,2006. 加熱処理が果実の

んど影響を与えないことを報告している。ただし、リン

ポリフェノール化合物に与える影響.飯田女子短期

ゴ、梨、プルーン、ブドウなど他の果実においては、湯

大学紀要 . 23:75–79

煮による抗酸化活性の低下はみられないことを報告して

Kalia RK, Singh R, Rai MK, Mishra GP, Singh SR,

いる。また、下橋ら(2003)は、キウイフルーツやアメ

Dhawan AK. 2011. Biotechnological interventions

リカンチェリー、イチゴなどを調理加工、加熱処理して

in SB (Hippophae L.):Current status and future

も、それらの DPPH ラジカル消去活性にほとんど影響を

prospects. Trees - Structure and Function.

及ぼさないないことを報告している。また、電子レンジ

25(4):559–575

加熱はポリフェノール酸化酵素を不活性化されるため

Li TSC, Schroeder WR. 1996. Sea buckthorn(Hippophae

に、湯煮加熱に比べてポリフェノールの酸化が起きにく

rhamnoides L.):a multipurpose plant. Hot

いこと(平井ら 2006)や、果実を電子レンジで1分間加

Technology. 6:370-380

熱した果実ポリフェノール含量は、未加熱果実のそれよ

Mironov VA. 1989. Chemical composition of Hippohae

りも高くなる事を報告している(中川ら 2007)

。これら

rhamnoides of different populations of the

の報告は、加熱処理による酸化の状況、成分や機能性の

USSR:In Proceedings of the First International

変化は、果実の種類により違いのあることを示している。

Symposium on the Sea Buckthorn, October 19-23

シーベリー種子には、ポリマー型ポリフェノールを多く

Xi’an,China

含んでいた。種子ポリフェノールに多く含まれるポリ

小嶋道之,山下慎司,西繁典,齋藤優介,前田龍一郎.

27

坂田理子・小嶋道之

2006.小豆ポリフェノールの生体内抗酸化活性と肝

Swaroop A, Sinha AK, Chawla R, Arora R, Sharma

臓保護作用.日本食品科学工学会誌 53(7):386-392

RK and Kumar JK.2005. Isolation and

中川泰代,大澤真由美,山口直彦.2007.果物の加熱処

characterization of 1,3-dicapryloyl-2-

理に伴う抗酸化機能の変化.愛知学泉大学・短期大

linoleoylglycerol:a novel triglyceride from

学紀要 42:35–39

berries of Hippophae rhamnoides. Chemical and

西繁典,齋藤優介,小疇浩,弘中和憲,小嶋 道之.

Pharmaceutical Bulletin. 53:1021-1024

2007.シーベリー葉ポリフェノールによる高脂肪食

薗田邦博,玉田葉月,浅野 ( 白崎 ) 友美,橋本沙幸.

投与雄マウスの抗肥満効果.日本食品科学高学会誌

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性に対する柑橘系果実果汁添加の影響 金城学院大

大池奈津希,川俣幸一.2012.果実ポリフェノール量お

学論集 自然科学編 12(2):29-36

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Teng BS, Lu YH, Wang ZT, Tao XY, and Wei DZ.2006.

ランチング ) の影響.栄養学雑誌 70(3):207-212

In vitro anti-tumor activity o isorhamnetin

Puupponen-Pimia R, Nohynek L, Hartmann-Schmildlin

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DPPH radical-scavenging activities, Chemical

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齋 藤 優 介, 西 繁 典, 小 疇 浩, 弘 中 和 憲, 小 嶋 道 之.

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Abstract

- アミラーゼおよびα - グルゴシダーゼ阻害活性.

The DPPH radical scavenging activity of seaberry juice

日本食品工業学会誌 54(12):563-567

Shilpa G. Patil, Anand K. Chaudhary. 2016.

was significantly decreased to 26.9±0.9% of that before

Unexplored therapeutic treasure of Himalayan

the addition of oxidant after 30 min of addition of oxidant.

sea buckthorn berry:An opportunity for

However, when the oxidant was added to the juice residue,

rejuvenation applications in Ayurveda.

peel and pulp extract, under the same conditions, their

International Journal of Green Pharmacy. 10

oxidation was 73.4±1.8% of that before the addition of the

(4):S164

oxidant, 88.8±2.0% of that before the addition of the oxidant

下橋淳子,寺田和子.2003.果実のラジカル消去能と食

when it was added to the seed extract, and 58.5±2.3% of that

品の加熱および褐変化によるラジカル消去能への影

before the addition of the oxidant when it was added to the

響.駒沢女子短期大学研究紀要 36:1-6

pulp part extract. The progression of oxidation was shown to

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シーベリー果汁の酸化抑制

be slower than that of fruit juice.

In order to inhibit the oxidation of fruit juice by oxidants,

the effect of adding each residue extract to the juice on the

residual DPPH radical scavenging activity was investigated.

When the seed extract was mixed with the seaberry juice

and the total polyphenol concentration of both was doubled,

the residual rate of DPPH radical scavenging activity after

30 minutes of addition of the oxidant was 84.4±3.3%. When

the peel and pulp extract was mixed and the total polyphenol

concentration of both was doubled, the residual rate was

76.6±1.5%. When the pulp extract was mixed with the

pulp extract and the total polyphenol concentration of both

was doubled, the residual rate was 72.2±1.1%. In all cases,

oxidation was significantly suppressed compared to fruit juice

alone. Furthermore, when the concentration of polyphenols

in the seed extract added to the juice was increased twofold or three-fold, the retention of DPPH radical scavenging

activity was significantly increased depending on the amount

added. On the other hand, there was no significant increase in

the retention of DPPH radical scavenging activity when the

concentration of polyphenols in the extract of residues other

than seeds was increased two-fold or three-fold. These results

indicate that the addition of any of the three residue extracts

to the seaberry juice has an inhibitory effect on oxidation,

but the addition of the seed extract in particular is highly

effective in inhibiting the oxidation of the juice.

Keywords: fruit juice, utilization of fruit juice residues,

antioxidant activity, polyphenols, vitamin C

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