して、それらの酸化剤添加実験をおこなったところ、種
子抽出液の添加ポリフェノール量を増やした試料は、酸
Bock W, Felkenheuer W, Dongowski G, Kroll J,
化剤を加えて 30 分後の DPPH ラジカル消去活性が、ポリ
Schveider C, Baars H, Sievert B. 1990.
フェノール濃度に依存して高い値を示た(表 6)
。すなわ
for enhanced processing of raw juice from sea
ち、種子抽出液は DPPH ラジカル消去活性の酸化を強力
buckthorn berries. GDR Patent DD 275 775 A3
に抑制し果汁に酸化剤を加えたときに抗酸化能を保持す
Bravo L. 1998. Polyphenols:Chemistry, dietary
ることが示された。しかし、果皮&果肉抽出液およびパ
sources metabolism, and nutritional
ルプ部抽出液のポリフェノール量を増やして果汁に加え
significance.Nutrition reviews.56(11):317-33
ても、酸化剤添加による DPPH ラジカル消去活性の残存
Eberhardt MV, Lee CY, Liu RH. 2000. Antioxidant
率にポリフェノール濃度による影響はほとんど認められ
activity of fresh apples. Nature 405:903-904
なかった。
Method
Harrison JE, and Beveridge HJT. 2002. Sea buckthorn
cv. Indian Summer:Fruit structure. Canadian
これまでに、果実における加工処理と抗酸化活性やポ
Journal Botany 80:399-409
リフェノール含量との関連について、いくつかの報告が
韓立坤 , Xiao-Jie Gong, 河野志穂 , 齋藤雅人 , 木村善
ある。大池ら(2012)は、白桃を湯煮(ブランチング)
行 , 奥田拓道.2005. ショウガの抗酸化作用につ
すると、ポリフェノールが湯に溶出することにより白桃
いて . 油化学 125:213-217
の抗酸化活性が有意に低下するが、ビタミン C にはほと
平井俊次,千裕美,近藤民恵,2006. 加熱処理が果実の
んど影響を与えないことを報告している。ただし、リン
ポリフェノール化合物に与える影響.飯田女子短期
ゴ、梨、プルーン、ブドウなど他の果実においては、湯
大学紀要 . 23:75–79
煮による抗酸化活性の低下はみられないことを報告して
Kalia RK, Singh R, Rai MK, Mishra GP, Singh SR,
いる。また、下橋ら(2003)は、キウイフルーツやアメ
Dhawan AK. 2011. Biotechnological interventions
リカンチェリー、イチゴなどを調理加工、加熱処理して
in SB (Hippophae L.):Current status and future
も、それらの DPPH ラジカル消去活性にほとんど影響を
prospects. Trees - Structure and Function.
及ぼさないないことを報告している。また、電子レンジ
25(4):559–575
加熱はポリフェノール酸化酵素を不活性化されるため
Li TSC, Schroeder WR. 1996. Sea buckthorn(Hippophae
に、湯煮加熱に比べてポリフェノールの酸化が起きにく
rhamnoides L.):a multipurpose plant. Hot
いこと(平井ら 2006)や、果実を電子レンジで1分間加
Technology. 6:370-380
熱した果実ポリフェノール含量は、未加熱果実のそれよ
Mironov VA. 1989. Chemical composition of Hippohae
りも高くなる事を報告している(中川ら 2007)
。これら
rhamnoides of different populations of the
の報告は、加熱処理による酸化の状況、成分や機能性の
USSR:In Proceedings of the First International
変化は、果実の種類により違いのあることを示している。
Symposium on the Sea Buckthorn, October 19-23
シーベリー種子には、ポリマー型ポリフェノールを多く
Xi’an,China
含んでいた。種子ポリフェノールに多く含まれるポリ
小嶋道之,山下慎司,西繁典,齋藤優介,前田龍一郎.
27
坂田理子・小嶋道之
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characterization of 1,3-dicapryloyl-2-
理に伴う抗酸化機能の変化.愛知学泉大学・短期大
linoleoylglycerol:a novel triglyceride from
学紀要 42:35–39
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学論集 自然科学編 12(2):29-36
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Abstract
- アミラーゼおよびα - グルゴシダーゼ阻害活性.
The DPPH radical scavenging activity of seaberry juice
日本食品工業学会誌 54(12):563-567
Shilpa G. Patil, Anand K. Chaudhary. 2016.
was significantly decreased to 26.9±0.9% of that before
Unexplored therapeutic treasure of Himalayan
the addition of oxidant after 30 min of addition of oxidant.
sea buckthorn berry:An opportunity for
However, when the oxidant was added to the juice residue,
rejuvenation applications in Ayurveda.
peel and pulp extract, under the same conditions, their
International Journal of Green Pharmacy. 10
oxidation was 73.4±1.8% of that before the addition of the
(4):S164
oxidant, 88.8±2.0% of that before the addition of the oxidant
下橋淳子,寺田和子.2003.果実のラジカル消去能と食
when it was added to the seed extract, and 58.5±2.3% of that
品の加熱および褐変化によるラジカル消去能への影
before the addition of the oxidant when it was added to the
響.駒沢女子短期大学研究紀要 36:1-6
pulp part extract. The progression of oxidation was shown to
28
シーベリー果汁の酸化抑制
be slower than that of fruit juice.
In order to inhibit the oxidation of fruit juice by oxidants,
the effect of adding each residue extract to the juice on the
residual DPPH radical scavenging activity was investigated.
When the seed extract was mixed with the seaberry juice
and the total polyphenol concentration of both was doubled,
the residual rate of DPPH radical scavenging activity after
30 minutes of addition of the oxidant was 84.4±3.3%. When
the peel and pulp extract was mixed and the total polyphenol
concentration of both was doubled, the residual rate was
76.6±1.5%. When the pulp extract was mixed with the
pulp extract and the total polyphenol concentration of both
was doubled, the residual rate was 72.2±1.1%. In all cases,
oxidation was significantly suppressed compared to fruit juice
alone. Furthermore, when the concentration of polyphenols
in the seed extract added to the juice was increased twofold or three-fold, the retention of DPPH radical scavenging
activity was significantly increased depending on the amount
added. On the other hand, there was no significant increase in
the retention of DPPH radical scavenging activity when the
concentration of polyphenols in the extract of residues other
than seeds was increased two-fold or three-fold. These results
indicate that the addition of any of the three residue extracts
to the seaberry juice has an inhibitory effect on oxidation,
but the addition of the seed extract in particular is highly
effective in inhibiting the oxidation of the juice.
Keywords: fruit juice, utilization of fruit juice residues,
antioxidant activity, polyphenols, vitamin C
29
...