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大学・研究所にある論文を検索できる 「〈ノート〉可溶化へスぺリジンによるリウマチモデルマウスの症状改善作⽤」の論文概要。リケラボ論文検索は、全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索できる論文検索サービスです。

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〈ノート〉可溶化へスぺリジンによるリウマチモデルマウスの症状改善作⽤

⽶⾕ 俊 川⼝ 基⼀郎 熊沢 義雄 近畿大学

2020.03.31

概要

[Synopsis] Since the functionalities of foods were first advocated from Japan in the 1980s, enormous research has been carried out for about 40 years. As a result, a great deal of research results have been obtained, and many have been put into practical use by utilizing the system of functional foods with health claim. However, the discovery of a novel bioactive substance from nature is considered to have been reaching its limit. The purpose of this study was to examine whether a novel solubilized compound, which has not been utilized due to their low solubility and poor bioavailability, could be available. α-Glucosylhesperidin (enzymatically glucosylated hesperidin; Hsp-G) has a micelle-like structure in an aqueous solution, and may be solubilized by incorporating a poorly soluble compound into its hydrophobic central part. Therefore, hesperidin (Hsp), which is hardly soluble in water, was solubilized with Hsp-G and orally administered to mouse models of rheumatoid arthritis. As a result, Hsp solubilized with Hsp-G was able to improve rheumatic symptoms even at a concentration at which no physiological activity was exhibited by Hsp or Hsp-G alone. Thus, bioactive substances solubilized with Hsp-G may be a practical applicability such as diet supplement in the future.

参考文献

分野から提唱されて以来、40年にわたり莫⼤

1) ⼯業⽤糖質酵素ハンドブック(1999)

(岡

な研究が実施され、多⼤は研究成果が出てお

⽥茂孝、北畑寿美雄;監修)講談社サイエ

り、天然界からの新規な⽣理活性物質の発⾒

ンティフィク

は限界近くに来ているとの感もある。今後は、

2) ⽶⾕俊(2010)機能性配糖体の合成 −

これまで発⾒されながら、溶解性や⽣体吸収

糖転移ヘスペリジン、「酵素利⽤技術体系」

性などさまざまな問題があり、実⽤化には⾄

(⼩宮⼭眞監修)、p.734-740、(株)エヌ・

っていない⽣理活性物質を本研究のような考

ティー・エス

え⽅、技術を⽤いて利⽤していくという発想

3) ⽶⾕俊(2013)糖転移ヘスペリジンの機

が必要な時期となっていると考える。

能性と⾷品への応⽤、

「機能性糖質素材の開

発と⾷品への応⽤Ⅱ 」、(井上國世編)、

4.要

⾷品の機能性は、1980 年代に⽇本が世界

p.52-60、CMC 出版

4) Uchiyama H, Tozuka Y, Imono M, Takeuchi

に先駆けて提唱して以来、約 40 年間にわた

H.

って膨⼤な研究が⾏われてきた。その結果、

hesperidin

多様な研究成果が得られており、多くのも

Dramatic improvement in drug dissolution and

のが保健機能⾷品の制度を活⽤して実⽤化

bioavailability. European Journal of Pharma-

されている。しかし、⾃然界からの新規な

ceutics and Biopharmaceutics. 76: 238-244.

⽣物活性物質の発⾒は、限界に達しつつあ

5) Fujimori M, Kadota K, Shimono K,

ると考えられている。そのため、これまで

Shirakawa Y, Sato H, Tozuka Y. (2015)

発⾒されながら、溶解性や⽣体吸収性など

Enhanced solubility of quercetin by forming

に問題があり、実⽤化には⾄っていない⽣

composite particles with transglycosylated

理活性物質を可溶化し、⽣体吸収性を向上

materials. Journal of Food Engineering. 149,

させて利⽤していくことを考えた。

248-254.

(2010)

Transglycosylated

as

pharmaceutical

stevia

and

excipients:

33

米谷・川口・熊沢

6) ⼾塚裕⼀、内⼭博雅、⽵内洋⽂、飯⽥純

International, Tokyo, 1, 29-33.

久、⽶⾕俊(発明者)、特許5653602号「⾼

12) ⻄村隆久、⽶⾕俊、岡⽥茂孝、⼩林善

吸収性薬剤組成物およびその製造⽅法」、

則、福本俊⼀.(1998) ヘスペリジン配糖体

(2014.11.28.登録)

によるヘスペリジンの沈殿抑制.⽇⾷誌、

7) Garg A, Garg S, Zaneveld L.J.D, Singla A.K.

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(2001) Chemistry and pharmacology of the

13) Zhang J, Tozuka Y, Uchiyama H, Higashi K,

citrus bioflavonoid hesperidin. Phytother. Res.,

Moribe K, Takeuchi H, Yamamoto K. (2011)

15, 655-669.

NMR investigation of a novel excipient,

8) Kometani K, Terada Y, Nishimura T, Takii H,

α-glucosylhesperidin, as a suitable solubilizing

Shigetaka Okada S. (1994) Purification and

agent for poorly water-soluble drugs. Journal

characterization

of Pharmaceutical Sciences. 100, 4421-4431.

of

glucanotransferase

from

cyclodextrin

an

alkalophilic

14) Kawaguchi K, Maruyama H, Kometani T,

Bacillus species and transglycosylation at

Kumazawa

alkaline

collagen-induced

pHs.

Bioscience,

Biotechnology,

Y.

(2006)

Suppression

arthritis

administration

9) Kometani K, Terada Y, Nishimura T, Takii H,

hesperidin. Planta Medica, 72, 477-479.

Shigetaka Okada S. (1994) Transglycosylation

15) Kim M, Kometani T, Okada S, Shimizu M.

to

cyclodextrin

(1999) Permeation of hesperidin glycosides across

alkalophilic

Caco-2 cell monolayers via the paracellular

glucanotransferase

by

from

an

the

Bacillus species in alkaline pH and properties

pathway.

of

Biochemistry, 63, 2183-2188.

hesperidin

glycosides.

Biotechnology,

Bioscience,

58,

Biochemistry,

1990-1994(1994).

10) Kometani T, Fukuda T, Kakuma T,

Kawaguchi K, Tamura W, Kumazawa Y,

Nagata K. (2008) Effects of α-glucosylhesperidin, a bioactive food material, on

collagen-induced

rheumatoid

arthritis

arthritis

in

in

mice

and

humans.

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11) Terada Y, Kometani T, Nishimura T, Takii

H, Okada S. (1995) Prevention of hesperidin

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syrup and clarified orange juice by hesperidin

glycosides. Food Science and Technology

Bioscience,

citrus

oral

Biochemistry, 58, 517-520.

hesperidin

of

by

of

flavonoid

Biotechnology,

...

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