リケラボ論文検索は、全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索できる論文検索サービスです。

リケラボ 全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索するならリケラボ論文検索大学・研究所にある論文を検索できる

リケラボ 全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索するならリケラボ論文検索大学・研究所にある論文を検索できる

大学・研究所にある論文を検索できる 「黒毛和種におけるロース芯内脂肪交雑の細かさの新たな評価法」の論文概要。リケラボ論文検索は、全国の大学リポジトリにある学位論文・教授論文を一括検索できる論文検索サービスです。

コピーが完了しました

URLをコピーしました

論文の公開元へ論文の公開元へ
書き出し

黒毛和種におけるロース芯内脂肪交雑の細かさの新たな評価法

後藤 弥子 阿佐 玲奈 萩谷 功一 口田 圭吾 帯広畜産大学

2021.07.06

概要

客観的な脂肪交雑の評価を目的として小ザシの程度を表す複数の指標を比較し,その遺伝的パラメーターを推定した.ロース芯面積および脂肪交雑の形状にばらつきを持つように選定した黒毛和種30 頭の第6-7 横断面画像を用い,枝肉の評価に慣れた5 人の判定者から肉眼的な脂肪交雑の小ザシの印象に関する評価値を得た.画像解析値より得られた複数の小ザシ評価指標を比較し,肉眼的評価値との相関分析を行った.遺伝的パラメーターの推定には,黒毛和種25,432 頭を用い,単形質および二形質アニマルモデルを使用した.選定した30 頭におけるロース芯面積およびBMS No. の範囲はそれぞれ55 から121cm2 および10 から12 であった.肉眼的な評価値と脂肪交雑粒子の周囲長の総和をロース芯面積で除した値(NFI-2)との相関係数は−0.81 で最も強い相関であった.NFI-2 の遺伝率は0.55 であり,遺伝的改良が十分可能な形質であろう.

この論文で使われている画像

参考文献

阿佐玲奈,岡本匡代,佐々木可奈恵,大井幹記,竹尾麻紗美,萩

谷功一,口田圭吾.2017.黒毛和種の脂肪交雑形状および消

費者型官能評価との関係性.日本畜産学会報 88,139-143.

日畜会報 91(2):103-110, 2020

109

後藤・阿佐・萩谷・口田

A new evaluation method of marbling fineness in M. longissimus

thoracic of Japanese Black Cattle

Yako GOTO1, Reina ASA1, Koichi HAGIYA1 and Keigo KUCHIDA1

Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine, Obihiro 080-8555, Japan

Corresponding : Keigo KUCHIDA (fax : +81 (0) 155-49-5462, e-mail : kuchida@obihiro.ac.jp)

In recent years, marbling fineness has been attracted attention for the evaluation of meat quality of

Japanese Black cattle, and it must be converted into the numerical value. Therefore, we examined

several image analysis methods for objective evaluation of marbling fineness, and estimated its genetic

parameters. Thirty Japanese Black cattle, various shape of the rib eye area and of marbling, were used

in this study. The carcass images were captured from the 6-7th rib cross section. To determine visual

evaluation values of marbling based on the fineness, five skilled panelists allocated for the carcass

assessment. Six different calculations, the sum of circumferential lengths of marbling particles which

were obtained by image analysis, for the new evaluation methods of marbling fineness were examined,

and correlation analysis with visual evaluation values were conducted. Data for genetic analysis were

collected from the Japanese Black cattle (n = 25,432) listed on the carcass market in Hokkaido between

September 2005 and July 2018. The range of rib eye area and beef marbling standard (BMS) for the

thirty selected rib eyes were 55 to 121 cm2 and 10 to 12, respectively. The correlation coefficient between the visual evaluation values and the values obtained by dividing the sum of circumferential

lengths of marbling particles by the area of the rib eye area (NFI-2) was the strongest correlation

(−0.81). The heritability of NFI-2 was 0.55, which indicated that the trait for which genetic improvement

might be sufficiently possible.

Nihon Chikusan Gakkaiho 91 (2), 103-110, 2020

Key words : genetic parameter, image analysis, Japanese Black cattle, marbling fineness.

日畜会報 91(2):103-110, 2020

110

...

参考文献をもっと見る

全国の大学の
卒論・修論・学位論文

一発検索!

この論文の関連論文を見る