抗ストレス食品成分が神経活動を介して生体に与える影響
概要
研究成果の概要(和文):
本研究では、テレメトリー法で自律神経活動と血圧を測定、内因性ストレス物質を分析し、抗ストレス食品成分(GABA、テアニン、アセチルコリン(ACh)、ラクトイルコリン、イソクエルシトリン(IQ)、ゲニポシド酸(GEA))が自律神経活動を介して生体へ与える影響を調査した。試験動物には正常血圧のスプラーグ・ドーリーラットと高血圧自然発症ラット(SHR)およびSHRの正常血圧対照であるウィスター京都(WKY)ラットを用いた。その結果、ACh、IQ、GEAで効果が見られ、WKYラットよりSHRでより強い作用がみられた。この効果の差異には交感神経活動の亢進と圧受容反射機能が関与していると考察された。
研究成果の学術的意義や社会的意義
本研究によって抗ストレス食品成分が正常血圧状態では作用しにくく、交感神経活動が亢進した高血圧状態でより効果が高い可能性が示され、抗ストレス食品の安全利用のための知見を提供することができた。
研究成果の概要(英文):
In this study, effects of orally ingested anti-stress food ingredients (GABA, theanine, acetylcholine (ACh), lactoylcholine, isoquercitrin (IQ), geniposidic acid (GEA)) on the living body through autonomic nervous activity were investigated using the telemetry method.
The autonomic nervous activity and blood pressure of test animals were measured, and endogenous stress substances (adrenaline, noradrenaline, dopamine, corticosterone) were analyzed. In order to clarify the difference in the effect of the anti-stress food ingredients, normotensive Sprague-Dolly rats and Wistar Kyoto (WKY) rats, and hypertensive spontaneously hypertensive rats (SHR) were used and single oral doses of were performed. As results, ACh, IQ, and GEA reduced endogenous stress-related substances. The effects in SHR were stronger than those in WKY rats. It was considered that the increase in sympathetic nerve activity and the baroreceptor reflex function were involved in the difference in effect.
キーワード: 抗ストレス 機能性食品 神経活動 テレメトリー法 血圧