および₄月は同じ値であった。
図₅に通常区の平均値を100とした場合のモミ殻
区の生育および収量調査の平均値を示した。
収量および品質面において‘モミ殻燻炭’は‘ヤ
₁)木村雅行(1972)起源と来歴.農山漁村文化協会
編「農業技術体系 野菜編 第₃巻」.農山漁村文
化協会:p. 基₃
10
信州大学農学部 AFC 報告 第18号 (2020)
₂)吉田裕一(2014)品種と作型の変遷.篠原 温編
「野菜園芸学の基礎」.農山漁村文化協会:p. 106
₃)施山紀男(2010)品種の変遷と特性.施山紀男編
「日本のイチゴ 生理生態特性と作型・栽培技術」
養賢堂:p. ₈
農山漁村文化協会編「食品加工総覧 素材編 第
10巻」
.農山漁村文化協会:pp. 41-51
12)農林水産省(2011)農林水産植物種類別審査基準
いちご属.http://www.hinshu2 .maff.go.jp/info/
sinsakijun/kijun/1289 .pdf,
(2019年12月₅日閲覧)
₄)水村裕恒・大内良実(1985)収量の成り立ち.農
13)近見幸男(2008)イチゴの少チッソ栽培拡大中 山漁村文化協会編「野菜全書 イチゴ 基本生理
元肥入れるなケイ酸入れろ !?.月刊現代農業.2008
作型 精農家の栽培技術」.農山漁村文化協会:
p. 170
₅)吉田裕一(2012)おもな高設栽培システムと普及
の状況.農山漁村文化協会編「農業技術大系 野
菜編 第₃巻」.農山漁村文化協会:p. 143
₆)糠谷 明(2001)新培地が備えるべき条件.農山
年₃月号:pp. 172-176
14)川合肥料株式会社イノチオグループ.商品情報 土 壌 改 良 資 材 ,https://kawai-hiryo.com/products/
detail.html?id=86(2019年 12月17日閲覧)
15) 加藤俊博(1997)養液栽培のための新固形培地 環境にリサイクルできる新培地の特性.日本養液
漁村文化協会編「農業技術体系 野菜編 第12巻」.
栽培研究会編「ハイドロポニックス 第11巻 第
農山漁村文化協会:pp. 養59-養67
₂号」
.日本養液栽培研究会:pp. 60-68
₇)岩崎泰永(2002)養液栽培の現状と注目されるシ
16)楽天市場 ガーデニングどっとコム.フジック ステム・技術.農山漁村文化協会編「農業技術体
あ く 抜 き ベ ラ ボ ン 100 L,https://item.rakuten.
系 野菜編 第12巻」.農山漁村文化協会:pp. 3-
co.jp/gardening/4061462/?gclid=EAIaIQobChMI7
21
Oqkj6 C85 gIViqmWCh0 hDQeYEAYYBSABEgKa3
₈)玉置 学・角田和利(2003)イチゴのハンモック
式簡易高設栽培システムの開発,愛媛県農業試験
場研究報告.37号:pp. 13-14
₉)沖村 誠(2008)生産の現状と問題点.主要な菜
vD_BwE&scid=af_pc_etc&sc2 id=af_113 _0 _
10001868(2019年 12月17日閲覧)
17)川合肥料オンラインショップ.もみがらくん炭,
https://kawai-hiryo.com/shop/products/list.
品目および茶業における低コスト安定生産技術の
php?category_id=8(2019年 12月17日閲覧)
開発に向けた研究戦略,野菜茶業研究所.第₃号:
18)関西産業株式会社.バイオ炭[籾殻燻炭]100 L,
p. 27
10)牧野早希(2018)育成した一季成り性イチゴ系統
「SUS-1」の特性評価.信州大学農学部 専攻研究
論文:pp. 2-3,p. 34,pp. 42-46
11)望月龍也(2000)加工特性からみた加工上の留意点.
http://www.kansai-sangyo.co.jp/t-shop-biotan1 .
html(2019年 12月17日閲覧)
19)加藤 肇(1999)これからの養液栽培はリサイク
ルできる安い培地をつくる.月刊現代農業.1999
年10月号:pp. 137-138
イチゴの高設栽培における籾殻燻炭の利用が育成系統「SUS‒1」の生育・収量に及ぼす影響
11
Effects of rice husk charcoal on the growth and yield of non-everbearing inbread line
strawberry “SUS-1”
Rumi HIKAWA, Takashi OTA, Taira NODA, Ryotaro HATA,
Chihiro HIRASHIMA and Shigemitsu KASUGA
The Division of Plant Science and Resources, Faculty of Agriculture, Shinshu University
This experiment was carried out to clarify the effects of ‘rice husk charcoalʼ medium compared with
‘palm shellʼ medium using the new strawberry line ‘SUS-1ʼ in an elevated bench system. ‘SUS-1ʼ is a noneverbearing strawberry strain bred in the Agronomy Laboratory, Faculty of Agriculture, Shinshu
University. As the results of the growth and yield survey, the ‘rice husk charcoalʼ plot showed higher
values than the ‘palm shellʼ medium for the leaf area per strain and fruit bunches. Therefore, the fruit
productivity, number of harvested fruits, harvested fruit weight, and weight of one berry increased. In
addition, the rates of berries less than 6. g, deformed fruits, and fruits with powdery mildew disease were
low in the ‘rice husk charcoalʼ plot, resulting in the high proportion of good fruits to harvested fruits.
Although the sugar acid ratio was similar, the fruit sugar content was slightly higher in the ‘rice husk
charcoalʼ plot. From these results, the use of ‘rice husk charcoalʼ medium may be effective for increasing
yield and improving quality.
Keywords: strawberry, non-everbearing, fruit quality, yield, medium
...