参考文献
₁)杉浦 明・小池洋男・久保田尚浩・水谷房雄・伴
野 潔・山田昌彦・平 智(2018)施設栽培・高
品質果栽培.杉浦 章編「新版 果樹栽培の基礎」.
農山漁村文化協会:p. 69
₂) 伴 野 潔・ 山 田 寿・ 平 智(2017) 施 設 栽 培.
「 果 樹 園 芸 学 の 基 礎 」. 農 山 漁 村 文 化 協 会:pp.
77‒78
₃)林 修吾(1996)マスカット・オブ・アレキサン
ドリア短梢剪定,根域制限栽培.農山漁村文化協
会編「農業技術大系果樹編 第₂巻」.農山漁村文
化協会:pp.₁‒33
55‒61
₇)王 世平・岡本五郎・平野 健(1997)埋込み方式,
盛土方式で根域制限栽培したブドウ‘ピオーネ’
樹の生育と果実発育の比較.園芸学会雑誌,66⑵:
253‒259
₈)藤原多見夫(1994)根域制限による野菜・果樹の
土壌・栄養管理₄ブドウの根域制限による超密植
早期多収栽培における養水分管理.日本土壌肥料
学雑誌,65⑴:66‒73
₉)関千奈美(2018)ワイン用ヤマブドウ新品種‘貴
房’の特性評価とブドウの根域制限栽培に用いる
培養土の検討.信州大学農学部.平成30年度卒業
論文:p. 17,p. 19,p. 21,p. 23
10)塚田岩根(2017)生育過程と技術.農山漁村文化
協会編「ブドウ大辞典」
.農山漁村文化協会:pp.
276‒277
11)神笠 諭(2002)珪藻土とその工業利用.粉体工
学会誌,39⑵:114‒120
12)望月 太(2017)生育過程と技術.農山漁村文化
協会編「ブドウ大辞典」.農山漁村文化協会:p.
271
13)山本孝司(2017)施設栽培.農山漁村文化協会編
「ブドウ大辞典」
.農山漁村文化協会:p. 719
14)小林 章(1982)
「改訂版 ブドウ園芸」
.養賢堂:
pp. 34‒35
54
信州大学農学部 AFC 報告 第 19 号 (2021)
Culture Soil in Restricted-root-zone Cultivation of Grape Variety ‘Koshu'
Akari ENYA, Riona KATSUMI, Kenji HIRAYANAGI, Sora FUJII,
Makito FURUYA and Shigemitsu KASUGA
The Division of Plant Science and Resources, Faculty of Agriculture, Shinshu University
Summary
Grape variety “Koshu" was cultivated using culture soil with various mixing ratio of soil conditioners,
Akadama soil, rice husk charcoal (biocharcoal), diatomaceous earth, culture soil and compost, under
restricted-root-zone condition. The results obtained suggested that the application of compost and
diatomaceous earth was effective for better sprouting and growth of current shoots in the next year from
planting. In addition, taking together the results of experiment on the growth of current shoots of “Koshu"
conducted in the planting year (2018), it was considered that the application of 10% compost, 10%
diatomaceous earth, and 10% Akadama soil was effective for improving the growth of current shoots.
Key words: grape, restricted-root-zone cultivation, culture soil, wine material
...